آجر
کارشناس فروش: کارشناس: 09132645565

کاربرد چسب در نمای ساختمانی ( فصل اول ) - بخش دوم

 فصل اول : چسب‌های ساختمانی و ویژگی‌های عمومی آن ( بخش دوم )

 

۱-۲ چسب‌های ساختمانی

معمولاً چسب‌های ساختمانی برای چسباندن اجزای سازنده ساختمان که باید تحت تنش بالا قرار گیرند به کار می‌روند. این چسب‌ها در نگه‌داشتن سطوح به یکدیگر و ایجاد مقاومت در برابر تنش‌های کششی، تراکمی و برشی واردشده بر سطوح جسم نقش دارند؛ مانند:

  1. نصب انواع آجرهای کف و نما، تعمیر سطوح بتنی و ساختمان‌های قدیمی
  2. اجرای دکوراسیون‌های داخلی و خارجی توسط انواع کاشی و سرامیک
  3. همچنین موادی که جهت آب‌بندی، درزگیری و بتونه‌کاری در برابر نفوذ گاز یا بخار به کار می‌روند.
  • اجزای عمومی تشکیل‌دهنده‌ی چسب‌های ساختمان

  • مواد پلیمری

عموماً چسب‌های همگی حاوی پلیمر هستند. پلیمرها در فرآیند سخت شدن چسب به‌وسیله‌ی واکنش شیمیایی پلیمر شدن افزایشی یا پلیمر شدن تراکمی حاصل می‌شوند. پلیمرها به چسب قدرت چسبندگی می‌دهند و می‌توان آن‌ها را به صورت رشته‌هایی از واحدهای شیمیایی همانند که به‌وسیله‌ی پیوند کووالانسی به هم متصل شده‌اند در نظر گرفت.

پلیمرها در دمای زیاد روان شده و در حلال‌های مناسب حل می‌شوند. خاصیت روان شدن آن‌ها در چسب‌های حرارتی و خاصیت حل شوندگی آن‌ها در چسب‌های بر پایه‌ی حلال، بسیار مهم است.



  • افزودنی‌های دیگر

بسیار از چسب‌ها، علاوه بر مواد پلیمری دارای افزونی‌های دیگر شامل نمونه‌های زیر هستند.

  1. مواد پایدارکننده در برابر تخریب توسط اکسیژن و UV
  2. مواد نرم‌کننده که قابلیت انعطاف را افزایش می‌دهد
  3. مواد پرکننده معدنی میزان انقباض را در زمان سخت شدن کاهش می‌دهد و خاصیت روان شدن را قبل از سخت شدن تغییر می‌دهد و خواص مکانیکی نهایی را بهبود می‌بخشد.
  4. مواد تغلیظ کننده

۱-۳ تقسیم‌بندی چسب‌های ساختمانی بر اساس نوع مصرف

تقسیم‌بندی دیگری بر اساس نوع مصرف چسب‌ها در ساختمان، جهت اجزای انواع دکوراسیون‌های داخلی و خارجی وجود دارد که عموماً به سه دسته گسترده تقسیم می‌شوند:

  1. چسب‌های پودری پایه سیمان
  2. چسب‌های پلیمری امولسیون
  3. چسب‌های رزین فعال
  • چسب‌های پودری بر پایه سیمان

این نوع چسب، پودری است که برای آماده‌سازی نیاز به مخلوط شدن با آب یا مایعات دیگری دارد. اگر برای مخلوط شدن تنها به آب نیاز داشته باشد این چسب را پایه سیمانی تک جزئی می‌نامند و اگر در طول استفاده نیاز باشد با ترکیبات مایع دیگری مخلوط شود، آن‌ها را چسب پایه سیمانی دوجزئی می‌نامند.

چسب‌های پایه سیمانی هزینه کمتری نسبت به سایر انواع چسب‌ها در این خانواده دارند. به‌طور ویژه این نوع چسب عمدتاً برای چسباندن آجر، سرامیک، سنگ، اجرای کف و دیوارها استفاده می‌شوند. چسب‌های پایه سیمانی دوجزئی، الاستیسیته و چسبندگی قوی دارند و برای سیستم‌های عایق حرارتی نیز مناسب هستند و مقاومت خمشی و کششی اولیه آن‌ها بیشتر از چسب‌های تک جزئی است.

 

نمونه ای از چسب های پودری بر پایه سیمان

 

نمونه ای از چسب های پودری بر پایه سیمان

  • اجزاء تشکیل‌دهنده چسب پودری بر پایه سیمان

سیمان: سیمان‌های سفید یا خاکستری استاندارد و ضد سولفات استفاده می‌شوند.

پودر لاتکس همگن‌شده: این پودر امولسیون پلیمری است که به‌وسیله فرایندهایی مانند فشار و دمای بالا، اسپری می‌شود و به‌صورت پودری خشک جهت اصلاح سطح به مواد پودری رزین ترموپلاست تبدیل‌شده است. هنگامی‌که این مواد با آب مخلوط شوند، پیوندهای جدید تشکیل می‌دهند و پراکنده می‌شوند و به امولسیون جدیدی با خواص مشابه کوپلیمر اصلی تبدیل می‌شوند. این پودر باعث افزایش مقاومت پیوند برای تمام زیربناها به‌خصوص سطوح نامتخلخل یا چسباندن روی سطوح صاف و سطوح ناپایدار، افزایش مقاومت کششی، کاهش مدول الاستیک، افزایش نگهداری آب در درون ساختار، بهبود کارایی و کاهش نفوذپذیری می‌شود.

سلولز اترها: سلولز اترها به‌عنوان عامل غلطت دهنده عمل می‌کنند و رطوبت را در چسب خمیر شده نگه می‌دارند و باعث چسبندگی بهتر ملات می‌شوند.ملات در فرایند استفاده لایه‌ای بسیار نازک است و قبل از اینکه آب با سیمان واکنش نشان دهد می‌تواند به‌راحتی رطوبت را در اثر تبخیر یا جذب توسط سطح آجر و کاشی از دست بدهد.

پرکننده‌ها: مانند ماسه، سیلیس و ... به‌عنوان حجم دهنده و تنظیم‌کننده خواص مکانیکی ملات چسب عمل می‌کنند؛ بنابراین اندازه ذرات آن‌ها بسیار مهم است.

افزودنی‌ها: افزودنی‌های دیگری مانند پودرهای پلیمر محدود و یا امولسیون، الیاف، عوامل بازدارنده، عوامل مایع سازی، عوامل تغییر شکل‌دهنده برای تنظیم حجم ملات و مواد ضد آب کننده چسب به‌منظور حصول نتایج در چسب فرموله می‌شوند، افزودنی عملکرد ویژه خود را دارد.

  • چسب‌های پلیمر امولسیون

چسب‌های پلیمر امولسیون با توجه به چسبندگی انعطاف‌پذیری خوبی که دارند می‌توانند با تغییر شکل صفحات چوبی و پلاستیکی سازگار شوند اما اکثراً در برابر آب مقاوم نیستند. به همین دلیل برای چسباندن انواع آجر و کاشی در دکوراسیون داخلی و سطوحی که با رطوبت در ارتباط هستند کاربرد ندارند. از چسب‌های پلیمر امولسیون می‌توان چسب‌های خمیری تولید نمود که انواع مختلف آن به شرح ذیل می‌باشد.

نمونه ای از چسب های پلیمر امولسیون ( خمیری )



 

x
جهت دانلود فایل لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید.